25 D'ABRIL BATALLA D'ALMANSA

















Es va produir durant  la Guerra de Successió Espanyola, el 25 d'abril de 1707 en Almansa (Albacete). En l'enfrentament, les tropes de Felip d'Anjou, nét de Lluís XIV de França, manades pel duc de Berwick derrotaren a las del arxiduc Carles d'Àustria, comandades per Henri d'Massue, comte de Galway i el marqués Das Minas. La batalla no fou decisiva per al fi del conflicte però obrí les portes cap  al Regne de València. 


















 

ELS BÀNDOLS
Prompte s'estableixen els dos bàndols. El Borbó fomat per castellans i francesos, en eixe moment el millor exèrcit del món.
L'altre el austríac que estava format per: anglesos, portuguesos,
 holandesos, alemanys i austríacs. Els generals austriacistes s'anticiparen al exèrcit borbònic per així donar-les un dur colp, ja que estaven esperant reforços del duc d'Orleans. El factor sorpresa fou insuficient per a contrarestar la superioritat de la cavalleria borbònica, que va acabar amb l'inexpert, variat i desorganitzat exèrcit austriacista. 







DISPOSICIÓ DE LES TROPES                                         

 Berwick va formar el seu exèrcit en dos línies just davant d'Almansa, amb la cavalleria espanyola en l'ala dreta i la cavalleria francesa en l'ala esquerra. La infanteria en el centre. Les tropes borbòniques eren lleugerament superiors a nivell numèri. La disposició de Galway, general de les tropes austracistas, va ser lleugerament diferent. Va disposar les seues forces en dos línies però va mesclar la cavalleria i la infanteria en les dos ales. Componia este exèrcit un total aproximat de 15 a 16000 hòmens de molt diversa procedència. Das Minas, l'altre general de les tropes austriacistes, havia sol·licitat que la cavalleria portuguesa es col·locara en l'ala dreta. 






CONSEQÜÈNCIES DE LA VICTÒRIA BORBÒNICA 

Com a conseqüència d'esta batalla, el Regne de València va ser ocupat per les tropes borbòniques  els furs van quedar abolits, junt amb els d'Aragó, Catalunya i el Regne de Mallorca, després de la publicació dels Decrets de Nova Planta.

                                                       Ana Pérez Estela  5º curso

                                                                       Chulilla